Bolu Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Orman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Laboratuvarında Kestane Dal Kanserine (Cryphonectria parasitica) karşı mücadelede ilk örnekler gönderildi.
10-08-2021Hastalık ilk olarak 1967 yılında Marmara Bölgesi (Kocaeli-Karamürsel ve Gölcük; İstanbul- Beykoz ve Şile) kestaneliklerinde saptanmış, takip eden yıllarda Marmara Bölgesinin diğer kestane alanlarına da yayılmıştır. 1990’lı yıllardan itibaren Karadeniz ve Ege Bölgesi kestaneliklerinde görülmeye başlamış ve giderek yayılmıştır.
Kestane kanseriyle mücadelede dünyada başarıyla uygulanan yöntem sanitasyon önlemleriyle birlikte hastalığın bugüne kadar bulunmuş en etkili mücadele şekli biyolojik savaşın uygulanmasıdır.
Bu hastalığa karşı 2020 yılında faaliyet göstermeye başlayan Bolu Orman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Laboratuvarında hipovirülent izolatlar hazırlanarak Biyolojik Mücadeleye başlandı. İzmir, Çanakkale ve Manisa’dan gelen örnekler macun şeklinde hipovirülent izolatları hazırlanarak gönderildi. Gelen 281 Kestane Dal Kanseri örneğine yapılan çalışmalarda %41,6 uyum sağlandı.
Hipovirülent uygulamalarının etkilerinin değerlendirilmesi 6 ay ve 12 ay sonra kanserin iyileşme durumuna göre yapılacak.